Op 16 maart 2023 kwamen de verschillende partners van het Labs on Fibre voor het eerst écht samen voor het kick-off event. Op dat moment zijn al vele maanden voorbereidend werk achter de rug. De grote lijnen zijn reeds uitgezet, de nodige informatie om van start te gaan is verzameld.
Stijn Devaere van Centexbel is coördinator van het eerste werkpakket. Op basis van de data input van de inzamelaars zullen zij een stroomanalyse uitvoeren. Hun voormaamste doelstelling? Er voor zorgen dat elke stroom een optimaal hergebruik krijgt. Ruben Guisson (Vito) dompelt de partners onder in de logistieke wereld. De verzameling, voorbehandeling, opslag en verwerking van textiel onderstromen zorgt voor heel wat activiteiten in de keten. Het aantal logistieke handelingen en bewegingen is groot gezien de stromen vaak van verschillende locaties in kleinere volumes ter beschikking komen. De uitdaging binnen werkpakket 2 wordt dan ook het optimaliseren van de logistiek. Hiervoor vertrekt Vito van MooV als basismodel. Dit is een logistiek optimalisatiemodel dat de algemene mobilisatie-logica van goederenstromen reeds omvat.
Florence Lootens (Ariadne Innovation) zal de labo’s coördineren binnen werkpakket 3. Hier zal onderzoek gebeuren naar recyclage mogelijkheden binnen gerichte testcases. Ariadne Innovation ondersteunt de labo’s met betrekking tot marktverkenning, het inschatten van de haalbaarheid, het connecteren met de juiste ketenpartners en de collectieve onderhandelingen bij commerciële samenwerkingen.
Els Houttequiet (HERW!N) trekt ten slotte werkpakket 4 en is coördinator van het project. Zij zal zich inzetten om het consortium samen te brengen en er voor te zorgen dat geleerde lessen gecapteerd en verspreid worden. De link tussen de eerder theoretische werkpakketten en de inhoudelijke en praktische labo’s wordt hier concreet gemaakt.
In de magazijnen van Valvan in Waregem konden de partners zich tijdens de kick-off vergapen aan de Fibersort installatie. Optische sorteertechnologie van de bovenste plank. Deze installatie maakt het mogelijk om grote hoeveelheden kleding snel en efficiënt te sorteren naar samenstelling, kleur en structuur van de stof. Zo’n innovatie opent de weg naar een circulaire revolutie in de textielindustrie: een kostenefficiënte herwinning van hoogwaardige grondstoffen uit afgedankte kleding voor de productie van nieuwe kleding.
In het licht van de enorme verspilling en vervuiling, die de lineair ingerichte kledingindustrie veroorzaakt, valt de potentiële meerwaarde van technologie als Fibersort nauwelijks te overschatten. Alleen al in Nederland zou er met deze installatie elk jaar ruim 170.000 ton afgedankte kleding gered kunnen worden van een nutteloze ondergang in het crematorium van een afvalverbrandingsinstallatie. Of, met andere woorden: met Fibersort kan in Nederland jaarlijks ruim 170.000 ton afgedankte kleding terug in de kringloop worden gebracht als hoogwaardige grondstof voor nieuwe kleding.
Een boeiende eerste dag voor ons consortium. De lat is gelegd, ambities zijn uitgesproken en allianties werden gesmeed. Het Labs on Fibre project is nu écht vertrokken.