Project

Waarover gaat dit project?

Heel eenvoudig, 97% van onze kledij wordt gemaakt van nieuwe grondstoffen, hiervan eindigt uiteindelijk 73% op een afvalberg. Met het Labs on Fibre (LOF) project tonen wij de ambitie om deze lineaire aanpak binnen onze textielsector, circulair te maken. We werken met lokale partners en laten ons ondersteunen door kennisinstellingen om zo de fundamenten te bouwen voor een lokale, circulaire textiel economie.

Vandaag wordt naar schatting slechts 1% van het textiel opnieuw hoogwaardig gerecycleerd tot nieuwe textielvezels. Het is dit percentage dat we met deze living labs significant willen doen stijgen. Duurzaamheid, transparantie en lokale verwerking staan centraal. Kwantitatief vertalen we dit in de ambitie om 20.000 ton textiel onderstromen (stromen die niet meer in aanmerking komen voor hergebruik) te verzamelen en voor te bereiden voor hoogwaardige lokale recyclage.

Het consortium binnen het project is samengesteld uit een breed scala aan partners: social profit organisaties met gelijkaardige doelstellingen (Kringwinkel, Oxfam Solidariteit en Wereld-Missiehulp), onderzoeksorganisaties (Centexbel, Vito en Ariadne Innovation) en ondernemingen uit de profitsector (HNST).

Na het aflopen van deze living lab laten de nieuwe inzichten, netwerken en structurele samenwerkingsverbanden toe om snel en effectief op te schalen binnen de Vlaamse textiel industrie, in functie van het realiseren van de ambities van Vlaanderen Circulair met betrekking tot consumententextiel.

Wie zijn de partners binnen Labs on Fibre?

De bezielers van deze living lab hebben een gedeelde ambitie: we maken van Vlaanderen de referentie op vlak van sociaal én circulair textiel en we doen dit door een focus op hoogwaardige verwerking van onze onderstromen. Vanuit deze missie werden de beste partners bijeengebracht die zich verbonden voelen met deze ambitie en een significante bijdrage kunnen leveren. We gaan daarin zo te werk dat verschillende schakels uit de keten vertegenwoordigd worden.

Wat is een Living Labs?

Living Labs projecten zijn initiatieven die gesteund worden door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio). Binnen deze projecten werken brede en diverse partnerschappen aan circulaire systeemoplossingen in de sector maakindustrie /machinebouw en de sector chemie en kunststoffen. Via multi-stakeholder en multi-level samenwerkingen zorgt het project voor het uitwerken, testen, implementeren en opschalen van circulaire oplossingen. Het partnerschap bestaat uit ten minste drie partners, waarvan ten minste één bedrijf, en kan daarnaast onder andere kennisinstellingen, overheden, vzw’s en sectorfederaties bevatten.

Het project moet bijdragen aan de Vlaamse ambitie om te evolueren naar de circulaire economie. In het Vlaams Energie en Klimaatplan wordt de ambitie vooropgesteld om onze materiaalvoetafdruk tegen 2030 met 30% te verminderen en om onze broeikasgasuitstoot tegen 2030 drastisch te verminderen.

Meer over het Vlaams Energie en Klimaatplan.